De 10 symptomen van game verslaving die je zeker moet kennen

Het is heel gemakkelijk om afgeleid te worden door zaken in het dagelijks leven, en door niet alert te zijn is het nog gemakkelijker om verslaafd aan te raken. Game verslaving komt heel vaak voor, vooral onder de jongere adolescenten en als ouder is het dan moeilijk om de aandacht te krijgen van uw kind. Hier lees je de 10 symptomen van game verslaving die je zeker moet weten. Heb je dit gelezen dan heb je een betere peiling van uw kind die achter de tv zit met een game controller in de hand.

1. Tijd
Gelet op de hoeveelheid tijd dat uw kind besteed aan het gamen is de eerste symptoom. Zit hij of zij bij elke gelegenheid achter de schermen en hebt u als ouder veel moeite hun aandacht te krijgen of het gamen zelf te onderbreken kan dat gerekend worden als een symptoom van game verslaving.

2. Negatief gedrag
Het vertonen van negatief gedrag zoals chagrijnig zijn en agressief zijn als het game wordt stop gezet is ook een heel duidelijk kenmerk, de onttrekking symptoom. Dit gaat soms gepaard met heel wat fysiek geweld. Omdat er niet gegamed mag worden vertonen ze heel wat van dit soort negatief gedrag. Dwingen en huilen komt ook vaker voor. Als ouder moet je dus sterk in de schoenen staan als je het kind wilt laten ontwennen aan deze verslaving.

3. Geobsedeerd zijn
Video spelletjes zijn gebaseerd op fantasie├źn van mensen en fictionele films zoals superman, spider-Man enzovoort. Wanneer jongeren dan verslaafd raken aan dit soort spelletjes komt het vaak voor dat ze de grens tussen werkelijkheid en fantasie niet duidelijk herkennen, en dan leven in hun eigen fantasie wereld. Soms nemen ze zelf de rol aan van deze superhelden. In hun hoofd zijn ze onaantastbaar, ze proberen het onmogelijke te doen en krijgen soms heel wat ongeluk die soms fataal afloopt.

4. Achteruitgang
Aan de hand van de achteruitgaande school prestaties kan je al weten wat er aan de hand is. Doordat er meer tijd besteed wordt aan video spelletjes en minder aan hun schoolwerk beginnen de cijfers te droppen. Een alerte docent begint in de vroegere stadium al op te merken dat er iets veranderd is aan het kind. Hun aandacht is niet meer bij de les of de omgang in de klas is veranderd. Als ouder kan je dan tijdig inspelen.

5. Verstoorde ritme
Los van de achteruit gang op school veranderd de dagelijkse ritme ook in huis. Sociale skills gaan achteruit als er meer kinderen in huis zijn is het ook op te merken doordat het kind niet meer speelt met zijn of haar broers en zusters maar de heledag achter de TV zit en eenzaamheid vertoont.

6. Ontkennen
Boos worden als iemand hun game gedrag aanhaalt komt ook vaker voor. Zij willen de situatie niet onder ogen zien. In hun gedachten leiden ze een normaal leven maar de rest van de wereld merkt het verschil wel op.

7. Weinig slapen
Doordat de video spelletjes al hun tijd opslokt krijgen ze minder slaap hieruit stemt de agressiviteit en chagrijnig gedrag wanneer je hun aanspreekt over hun gedrag of de game probeert stop te zetten.

8. Lichamelijke problemen
Lichamelijke problemen kunnen zich ook voordoen, vooral bij kinderen. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het gamen niet willen onderbreken zelfs niet om te urineren hierdoor kan er een blaasontsteking ontstaan of een ander lichamelijke ziekte.

9. Afwezig gedrag
Het verslaafd zijn aan video spelletjes en internet gamen zorgt er ook voor dat uw kinderen een afwezig gedrag vertonen. Wanneer ze niet aan het gamen zijn in het echt zijn ze wel aan het gamen in hun gedachten.

10. Game gebruiken om te ontvluchten
Doordat kinderen vooral gepest worden op school gebruiken ze het spelen van video spelletjes als een vorm van ontvluchting van de wereld. Misschien voelen ze veiliger in de fantasie wereld van video spelletjes en willen ze niet eruit. Hierdoor raken zij verslaafd aan het gamen.

Deze tekst is mede mogelijk gemaakt door : advocaat Eindhoven

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *